הסיפור של ההורים: המקום בו הדאגה פוגשת את הכבוד.

הסיפור של ההורים: המקום שבו הדאגה פוגשת את הכבוד.

לפעמים האהבה הכי גדולה היא דווקא להסכים לראות את ההורים בדיוק כפי שהם בחרו להיות.

כשיושבים היום בסלון הילדות, קשה לעיתים להישאר רק בתפקיד הילד שבא לבקר. המבט נודד אל ההורים ומחפש תשובה למה בדיוק השתנה שם. האם בעבר הכל היה פשוט וטוב יותר ורק עייפות השנים הפכה את הקשר לדוקרני? או שהמתח תמיד היה נוכח ורק כעת, כאנשים בוגרים, הלב לא יכול להכיל יותר את מה שנראה לך עכשיו כשבר.

התחושה, שמשהו "לא עובד" היום ואולי מעולם לא עבד בזוגיות שלהם, דוחפת לרצון להיכנס פנימה, לסדר מחדש את רהיטי הנפש ולתקן עבורם את המציאות, שנדמית כזקוקה ליד מכוונת.

ככל שהשנים עוברות, הלב מתמלא בצורך ורצון לעזור להורים ולעשות סדר בחייהם. הילדים מפרשים חוסר סבלנות או שתיקה ארוכה מדי כקריאה לעזרה. התגובה המידית היא התערבות שנועדה לשפר את האווירה בבית ובחיי ההורים.

האמת היא שהביקורים אצל ההורים הם רק הצצה לתוך הבית והחיים שם. הדינאמיקה המורכבת נחשפת בעיקר בעת שהבית מלא באורחים, ילדים ונכדים – כשלחץ הסיטואציה מכביד על כולם. מבלי שמצליחים לראות את רגעי השיתוף השקטים המתקיימים כשהבית מתרוקן או לפני שמתמלא.

הילדים לא רואים את הבריתות הסמויות, דרכי התמיכה, הדאגה והמנגנון המורכב שההורים פתחו ביניהם לאורך החיים. ניסיון "תיקון" של זוגיות שלא ביקשה זאת, עלולה להיות מסוכנת ומערערת הרבה יותר מהמצב הקיים.

התערבות וניסיון לתקן עלול לייצר מלכוד רגשי כואב ומחנאות. ההורים חיים בתוך עולם מוכר, שבו הם מרגישים בבית גם עם הצרימות שבו.

כל זעזוע חיצוני של המבנה או ניסיון לעורר שיח על קורבנות והחמצה, עלול להוביל למשבר שקשה לצפות מראש. שינוי דרמטי בשלב מאוחר של החיים, עלול לגרום לאחד מההורים או לשניהם, להרגיש שחייו היו רצף של טעויות. תחושה שעלולה להוביל להתפרקות שאין לה תיקון.

ההורים מתנהלים כפי שהם יודעים, ולעיתים היציבות של הידוע, גם אם הוא נראה שבור, עדיפה להם על פני שיפור מאולץ.

זיקוק המצב נמצא ביכולת לכבד את הבחירה שלהם בחיים שבנו. אהבה בוגרת היא ההבנה שהסיפור הזוגי שייך להם בלבד, על כל השברים והיופי שבו.

ניתן להציע מילה טובה או שינוי קטן באווירה, אך חשוב לא להנדס מחדש את היסודות עליהם עומד הבית. כשמוותרים על הניסיון לשנות אותם וחוזרים למקום הטבעי כילדים, נוצר מרחב חדש של חמלה ורוגע.

רק כשמניחים לצורך לתקן, אפשר באמת לאהוב את ההורים כפי שהם ולהעניק להם נוכחות חמה שרואה אותם כפי שהם בחרו להיות.

אפשר להשליך את נושא ההתערבות על מערכות היחסים הקרובות שאתה חושב שעלייך לתקן מבלי שהתבקשת.

נעים להכיר

שלום, שמי חוה אוסטרובסקי, עובדת סוציאלית המתמחה בטיפול ויעוץ פרטני, זוגי ומשפחתי בסביבה אמפטית, תומכת, מכילה ובטוחה, תוך שמירה על סודיות מוחלטת. הקליניקה היא באיזור פתח-תקוה.

שתפו את המאמר

מאמרים נוספים

עקבו אחרי