האם אתה מסוגל לראות את נקודת מבטו של האחר?

 

אנו נוטים לחשוב שהדרך בה אנו רואים את העולם, היא הדרך בה העולם נראה באמת. כאשר בן משפחה קרוב ומשמעותי (בן זוג/ילד/הורה/אח/אחות וכו') לא מסכים איתנו, קל לנו לחשוב שדרך חשיבתם ותפיסת המציאות שלו מעוותת, איך אחרת  הם יכולים לחשוב באופן כל כך שונה מאיתנו?

חשוב להבין שכל אדם זכאי לנקודת מבט משלו ונקודת מבט זו הופכת אותו שונה מאיתנו. אחרי הכל אנו אנשים שונים, גם אם יש בינינו קשר. נתוני הפתיחה שלנו שונים וכך גם החוויות. כל אלה יוצרים נקודות מבט ייחודיות לכל אחד. לכן יש להעריך את הפרספקטיבות השונות של כל אחד.

למידה היא לא רק להכיר את הלך המחשבה של האחר, אלא להעריך את נקודת המבט שלו, גם אם היא מאתגרת לעיתים. בעזרת מודעות, הקשבה פנימית, בשלות רגשית ותרגול – ניתן למצוא דרכים להבנת נקודת המבט של האחר. הדבר יעשיר את ההתבוננות על העולם, את הקרבה והאינטימיות במערכות היחסים.

אנו נוטים לשמוע ופחות להקשיב. אם רוצים להעמיק את הקשר יש צורך להקשיב. אין הדבר פשוט.  הקשבה נבנית פעמים רבות על ידי תרגול ובשלות רגשית. מדובר בסוג של התניה ולמידה להקשיב ולתקשר בצורה יעילה. למרות שמדברים באותה שפה, לכל אחד עשויות להיות  פרשנויות שונות לאותן מילים. אלה אתגרים בתקשורת שחשוב להתגבר עליהם. כאשר אנשים לא מסכימים על משהו, קל להחליק למקום בו על הסף מסרבים להקשיב למה שהאחר אומר. או לתקף את עמדתם בנוקשות בלתי מתפשרת, לגנות, לבטל ולזלזל. במקרים כאלה אדם מנסה לצמצם את תחושת העצמי של האחר ולהחליף אותה בהעצמה של עצמו.

יש מה לעשות: במקום לבטל חלק מדבריו ואמונותיו הגורמים לפגיעה נוספת, התמקד בנסיון הבנה של נקודת המבט שלו. שאל את עצמך ואותו, מה הוא רואה שאתה לא רואה. כיצד אפשר להשתמש בהבנה זו כהזדמנות לצמיחה.

כשאנו פתוחים יותר לתפיסות של אחרים, יכול להתרחש גם שינוי באנרגיה. האחר עשוי להרגיש בטוח יותר להביע את עמדתו, גם אם אינך מסכים לה, להתבסס בטחון בו יבחר לשתף במידה המתאימה לו,  מכיוון שהוא סומך עליך שלא תשתמש בדברים נגדו, אלא כדי להבינו טוב יותר.

כך האחר לא יצטרך להגביר את עוצמת רגשותיו כדי להרגיש נשמע. אתם בתורכם תצטרכו להשתמש בפחות כוח כדי להביע את מה שאתם מרגישים. הדבר עוזר לכולם להסיר חלק מההגנות, להיות מוכן יותר להבין ולהכיר באמת את נקודת המבט של האחר.  כאשר עושים מאמץ להבין את נקודת מבט זו אנו עושים מאמץ לגשר על המתרחש ביניכם כיחידים ונפרדים, עם השקפות שונות על העולם. אתם מחזקים את החיבור ולא משנה עד כמה רגשותיהם ואמונותיהם חורגים משלכם.

אין ספק שייתכנו מצבים בהם בלתי אפשרי לראות את נקודת המבט של האחר. מצבים בהם  אתה אפילו לא יכול להעניק אמפתיה או חמלה. אבל צמיחה באה בעיקר בתקופות מאתגרות. שים את האגו בצד ובדוק כיצד יוצאים מה"פלונטר" שנכנסתם אליו.

המסע לעבר מערכת יחסים בריאות וטובה, היא אף פעם לא קו ישר. בסופו של יום המאמץ להבין את נקודת מבטו של האחר יעזרו למודעות גדולה יותר במערכות היחסים שלכם. לאחר להרגיש בטוח, חיוני ואהוב יותר, להשיג תחושה חדשה של חיבור, גם אם הוא לא מושלם.

נעים להכיר

שלום, שמי חוה אוסטרובסקי, עובדת סוציאלית המתמחה בטיפול ויעוץ פרטני, זוגי ומשפחתי בסביבה אמפטית, תומכת, מכילה ובטוחה, תוך שמירה על סודיות מוחלטת. הקליניקה היא באיזור פתח-תקוה.

שתפו את המאמר

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

מאמרים נוספים

עקבו אחרי