טעויות הפוגעות במערכת יחסים זוגית.

מניחה כאן כדי לזכור ולהזכיר שאהבה היא כח מניע בחיינו, אבל לעיתים מגיעה עם מחיר נסתר. כדי לשמור על מערכת יחסים אנו מוצאים את עצמנו מוותרים על חלקים מעצמו, על רצונות, חלומות וצרכים אישיים. ויתורים אלו שנעשים מתוך אהבה ותשוקה לשמר את הקשר עלולה להוביל לתחושת תסכול, כעס וריחוק. זוגות הנמנעים מלדבר על צרכיהם ורצונותיהם, סוללים את הדרך לריחוק, ניכור והתרחקות ההופכים חלק בלתי נפרד מחייהם. 

כאשר מוותרים על חלקים מהותיים מהיותנו, אנו מאבדים את הקשר עם מי שאנחנו באמת ולא רק בזוגיות. הדבר עלול להוביל לתחושת ריקנות וחוסר סיפוק. ויתורים מתמשכים יוצרים מצבור של רגשות שליליים המביאים לחוסר שביעות רצון מהקשר, חוסר ערך, ביטול עצמי ועוד. כל אלה משליכים על הזוגיות והחיים בכלל.

ויתור והימנעות מלשוחח על הצרכים והרצונות, מביא באופן טבעי לריחוק.  אדם הבוחר שלא להביע את הצרכים, הרצונות והרגשות שלו,  בוחר למעשה לוותר על קולו במערכת היחסים. שתיקה זו פוערת תהום רגשי בין הצדדים, פוגעת באינטימיות, באמון המוביל  לריחוק והתרחקות.

ישנם מספר גורמים עיקריים המובילים לויתורים והשתקה במערכות יחסים:

  • בני זוג המשקיעים ונמצאים זמן רב יחד, יוצרים רשת קשרים משותפים: ילדים, משפחה, חברים, נכסים, פעילויות משותפות ועוד. קשרים אלה עלולים להפוך לקושי לדבר את הקושי. כך יוצא שהדברים נראים כאילו מתנהלים בשגרה. ישנו פחד לדבר על החסר ומה מרגישים שמא יערער את המקום השקט לכאורה – הקשר הזוגי.
  • מרבית מערכות היחסים הופכות במהלך הזמן  לשיגרה נוחה פחות או יותר. ישנם אנשים אשר עבורם נוחות זו יכולה להפוך לסוג של אי שקט, כשאחד או שני בני הזוג מרגישים שאין שום מקום לביטוי עצמי של הרצונות האישיים. תחושה זו עלולה להפוך לחיפוש אחרי גירויים מחוץ למסגרת הזוגית –   להוביל לקשרים כאלה ואחרים, לצד התנהגויות מסכנות בניסיון נואש לחוש התרגשות וריגוש. 
  • ויתורים מתמשכים על צרכים אישיים לטובת הזוגיות עלולים להוביל לתחושה של אובדן זהות, קורבנות והעדר מקום לרצונותיו שלו. בן זוג המרגיש שהוא מוותר על חלומותיו, רצונותיו ושאיפותיו עלול לחוש חוסר שביעו רצון עמוק, אבל לא לבטא אותו מפחד מפני התמוטטות המערכת הזוגית.

כיצד מתמודדים?

  • בשלב ראשון להכיר בעובדה שהתחייבות היא גם ויתור על חלק מהרצונות שלך לטובות הקשר מבלי לעשות הכללה ביחס להיותך אזוק בתוך הקשר ללא יכולת לזוז. שאל את עצמך מה הרצונות שלא הבאת לידי ביטוי ומה מהם אתה יכול להביא לידי ביטוי מבלי לזעזע לחלוטין את המערכת.
  • דברו על הדברים בפתיחות וכנות. גם אם לא מסכימים על הכל, נעלבים ונפגעים, דיבור שיש בו הקשבה ולא ריצוי או התנגדות  אוטומטיים. ,  הם המפתח לשיפור כל מערכת יחס.
  • מצאו פתרונות משותפים שיעבדו עבור שניכם. פשרה היא לא מילה גסה.
  • לבסוף,  טיפול זוגי יכול לספק כלים ותמיכה במקום בטוח המאפשר שיח פתוח המאפשר מענה לצרכים הרגשיים גם פתרונות מעשיים. באמצעות איזון בין הצרכים האישיים לצרכים  הזוגיות, נוכל ליצור מערכת יחסים בריאה ומספקת יותר.

נעים להכיר

שלום, שמי חוה אוסטרובסקי, עובדת סוציאלית המתמחה בטיפול ויעוץ פרטני, זוגי ומשפחתי בסביבה אמפטית, תומכת, מכילה ובטוחה, תוך שמירה על סודיות מוחלטת. הקליניקה היא באיזור פתח-תקוה.

שתפו את המאמר

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

מאמרים נוספים

עקבו אחרי